MENORCAN PARHAAT PALAT


Olen pyöritellyt tätä postausta siitä asti kun pääsin ensimmäistä kertaa loman jälkeen istahtamaan kotisohvalle. On vaikea pukea sanoiksi kaikki se mitä reissunpäällä koettiin ja nähtiin, sillä Menorca vastasi täysin kaikkia odotuksia! Menorca on Välimeren pieni yllättäjä, jonka kaunis luonto ja söpöt pikkukaupungit hurmaavat varmasti kokeneemman maailmanmatkaajan.

Menorca on kuin Mallorcan pikkusisko, kaikki on pienempää ja idyllisempää eikä myöskään turismi ole vaikuttanut saareen samalla tavalla kuin Mallorcaan. Näin ollen saarella vietetään yhä siestaa. Menorca tunnetaan sen upeista rannoistaan, joita siellä on enemmän kuin Mallorcalla ja Ibizalla yhteensä. Auton tai skootterin vuokraaminen kannattaa, sillä näin pääset näkemään saarta enemmän. Menopeliä vuokratessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Espanjalaiseen tyyliin nopeusrajoitukset ovat vain "ehdotuksia" ja tiet saattavat olla paikoitellen huonossa kunnossa. Jos sinua siis hirvittää ajaminen suurissa nopeuksissa ja jos et halua, että sinua ohitellaan välillä turhankin likeltä, valitse auto. Menorcan saarta ei pääse kiertämään autolla ympäri vaan keskellä kulkee isompi "pää-tie", josta lähtee pienempiä teitä rannikoilla sijaitseviin kyliin. Skootterilla ajaessa meitä hiukan hirvitti lähteä ajamaan isolle tielle (jolla kulkee busseja ja rekkoja sekä päättömästi ajavia paikallisia), joten löysimme yhden pienemmän tien, jolla pystyimme välttelemään vilkasta isoa tietä. Camí d'en Kane, kulkee Maósta suoraan Monte Toron juurelle, eli noin puoleenväliin saarta. Tätä pientä tietä ajaessa näkee ehkä piirun verran enemmän sitä "aitoa Menorcaa".


Tässä muutama vinkki, jotka kannattaa laittaa korvan taakse mahdollista Menorcan lomaa varten:

1. RANNAT

Menorca on täydellinen rantalomakohde Välimerellä Mallorcan vieressä. Täällä vesi on juuri niin turkoosia ja hiekka niin pehmeää ja valkoista kuin kaikissa matkatoimistojen mainoskuvissa. Tältä saarelta löytyy toinen toistaan kauniimpia rantoja, joita kutsutaan nimellä cala. Näiden upeiden merenlahtien kuningatar on cala Galdana, mutta kannattaa ehdottomasti tsekata myös cala Macarella sekä cala Macarelleta, joista jälkimmäisin oli meidän ehdoton suosikki. Caloja löytyy tältä saarelta niin paljon, ettei niitä kaikkia ehdi yhden tai edes kahdenkaan lomaviikon aikana kiertämään läpi. Joillekkin caloille on hieman pidempi kävelymatka parkkipaikalta, joten kannattaa pakata mukaan myös hyvät kävelykengät. Jos kaipaat pitkää valkohiekkaista rantaviivaa, suuntaa Son Bouhun. Parin kilometrin pituinen Son Bou on Menorcan pisin ranta, läheltä löytyy paljon palveluita, kuten ravintoloita ja hierontapaikka (!) Lisäksi vesi on rannassa matalaa, joten Son Bou onkin lapsiperheiden suosiossa. Tuulisemmilla keleillä voi myös nauttia kevyistä aalloista, joista varmasti lapsenmielisimmätkin pitävät.

Vastapainona eteläpuolelle, Menorcan pohjoispuolen rannat ovat paljon karumpia. Tuntuu kuin päätyisi yhtäkkiä aivan eri saarelle katsoessaan merestä kohoavia kallioita ja kivikkoisia rantoja. Menorca on maisemamatkailijan paratiisi; luonto, meri, kaupungit ja kylät ovat kaikki maalauksellisen kauniita.
2. MONTE TORO AURINGONLASKUN AIKAAN

Menorca on varsin litteä saari, mutta sen keskiosissa maasto on hiukan kukkulaisempaa kuin rannikolla. Saaren keskellä sijaitsee Menorcan korkein kohta, Monte Toro, joka muistuttaa hiukan kotipuolen tuntureita. Monte Torolle kertyy korkeutta 358 metriä ja sen huipulta saakin hyvän yleiskuvan saaresta. Huipulle pääsee autolla mutkaista ja osittain jyrkkää serpentiinitietä pitkin, joka nostatti ainakin minun niskavillani pystyyn. Romantiikan nälkäiselle Monte Toro on täydellinen paikka ihastella, kun aurinko laskee Es Mercadalin kylän ja sen takana siintävien kukkuloiden taakse.

3. COVA D'EN XOROI – BAARI KALLIOLUOLASSA

Cova d'en Xoroi sijaitsee Menorcan etelärannikolla lähellä Cala en Porterin rantaa. Cova d'en Xoroi on baari kirjaimellisesti kallioluolassa. Auringonlaskun aikaan tämä baari muuntautuu yökerhoksi ja päivällä (jolloin myös lapset ovat tervetulleita) siellä voi käydä nauttimassa kupposen cappuccinoa upeiden maisemien äärellä.
   Legendan mukaan Xoroi-niminen nuori mies löysi suojan luolasta. Hänen taustoistaan ei ollut tietoa, mutta oletettiin, että hän olisi selviytynyt haaksirikosta. Samaan aikaan läheisen talon nuori nainen katosi, eikä häntä etsinnöistä huolimatta löydetty vuosienkaan jälkeen. Eräänä päivänä saarelle alkoi sataa lunta ja lumen peittämään maahan ilmestyi nuoren naisen jalanjäljet. Aseistautuneet miehet seurasivat jalanjälkiä, jotka johdattivat heidät luolaan. Sieltä he löysivät vuosia sitten kadonneen naisen yhdessä Xoroin ja heidän kolmen lapsensa kanssa. Xoroi tunsi itsensä voimattomaksi näiden aseistautuneiden miesten edessä ja heittäytyi mereen, hänen vanhimman poikansa seuratessa häntä perässä meren syleilyyn. Nainen ja hänen kaksi poikaansa vietiin läheiseen kylään, Alaioriin ja he sekä heidän jälkeläisensä elivät siellä loppuelämänsä. Kuulostaa siis aivan järkevältä paikalta baarin perustamiselle!


4. MAHÒN & CIUTADELLA

Mahón eli Maó on Menorcan pääkaupunki, jonka paras puoli on sen suuri luonnonsatama. Tästä satamasta voi bongailla toinen toistaan hulppeampia huvipursia sekä välimerenristeilijöitä, joihin voi tutustua joko ihan vain kävellen satamakatua pitkin tai matkailijoille järjestettävillä veneretkillä. Shoppailijalle Maósta löytyy muutamia ketjuliikkeitä, mutta ennemmin kannattaa tsekata pienemmät putiikit, joiden hyllyt pursuavat boheemeja rannekoruja ja persoonallisia matkamuistoja. Paremmat shoppailuapajat löytyvät kuitenkin Ciutadellan sokkeloisilta kaduilta.
Saaren länsipäässä sijaitseva Ciutadella on toinen Menorcan kaupungeista – useimpien mielestä se kauniimpi. Ciutadella hurmaa sievällä satamallaan sekä sokkeloisilla kaduillaan, joista löytyy toinen toistaan suloisempia ravintoloita ja trendikkäitä putiikkeja.

5. CAMI DE CAVALLS

Vaikka Menorcaa ei pääse kiertämään autolla ympäri, pääsee saaren kiertämään patikoiden, pyörällä tai hevosella. Saarta kiertää parinsadan kilometrin pituinen ulkoilureittien verkosto, jota kutsutaan nimellä Cami de Cavalls – Hevosten tie. Ulkoilureitit ovat hyvin viitoitettu ja matkan varrella kannattaa mennä kurkkaamaan myös näköalapaikat. Me kävelimme pienen matkan Cami de Cavallssia Cala Galdanasta Cala Macarellaan, mutta sporttisemmat varmasti jaksavat patikoida vielä pidemmänkin reitin. Reitillä tuli vastaan paljon maastopyöräilijöitä ja ympäri saarta onkin paljon polkupyörävuokraamoita, jos pyörän satula tuntuu parhaalta tavalta tutustua Menorcan rannikkoon.


LUE MYÖS:

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit